середу, 8 квітня 2020 р.

Виконання самостійної творчої роботи учня групи №10

Учень групи №10 Кішкан Максим виконав самостійну творчу роботу. Самостійно він виготовив прилад "ГЕНЕРАТОР ВИСОКОЇ НАПРУГИ НА ZVS ДРАЙВЕРІ"
Схема створена на основі zvsт (zero voltage switching), тобто автогенератора на 2 польових транзисторах (IRFP260N) їх іще називають мосфетами.
Схема генерує високу напругу із постійної напруги 12 вольт, на виході  строчного трансформатора з'являється висока напруга від 27до 30 тисяч вольт із частотою 20 кілогерц.
З самою схемою зрозуміло але є питання як вона працює зараз ми дізнаємося.  

ЯК ПРАЦЮЄ СХЕМА ZVS ДРАЙВЕРА: 
При подачі живлення на схему , струм починає текти до стоків обох польових транзисторів , одночасно з цим заряджаються ємності затворів через резистори.
Оскільки польові транзистори в повному обсязі однакові , один з них ( наприклад Q1 ) відкривається швидше , і починає проводити струм , при цьому через діод D2 розряджається затвор іншого транзистора Q2 який утримується надійно закритим.
Оскільки в схему включений коливальний контур , напруга на стоці закритого польового транзистора Q2 спочатку зростає , але потім знижується , переходячи в нуль , в цей момент затвор відкритого транзистора Q1 швидко розряджається , і відкритий першим транзистор Q1 тепер закривається , а так як він тепер замкнений , то на його стоці вже не нуль , і затвор другого транзистора  Q2 швидко дозаряджається  через резистор , і другий транзистор Q2 тепер відкривається , при цьому  розряджаючи  через діод D1 затвор транзистора Q1.

Через пів період все повторюється з точністю до навпаки - другий транзистор закривається , а перший - транзистор відкривається і так далі.

У контурі виникнуть таким чином синусоїдальні автоколибання .

Дросель L1 обмежує живлення струму , і згладжує невеликі комутаційні вики. 

Ось так і працює схема zvs драйвера , весь опис роботи схеми можна побачити в схемі на веденій нижче.



1 коментар: